In het voorjaar van 2020 begin ik met een aantal niewue cursussen.
Voor een overzicht en hoe je in te schrijven, kilk hier.
Algemeen
Ik geef 2 soorten beginnerscursussen die ik, bij gebrek aan een betere naam, aanduid met “Beginnerscursus in 3 blokken” en “Beginnerscursus in 2 blokken”. Een blok is een afgerond deel van de cursus van 12 of 13 lessen, met 1 les per week is dat ongeveer 3 maanden. Meer of minder dan 1 les per week kan natuurlijk ook. Het beste is om de 3 blokken min of meer direct achter elkaar te doen, maar dat is aan te passen aan andere verplichtingen. Een blok sluiten we altijd af met een gezellige wedstrijd.
In beide gevallen gaan we er van uit dat je nog nooit een kaartspel hebt gespeeld en is het doel dat je na het volgen van de hele cursus mee kan spelen op een gewone bridgeclub. Per saldo is de behandelde stof dus hetzelfde, het belangrijkste verschil zit in het tempo en de volgorde van de onderwerpen.
Beginnerscursus in 3 blokken
In deze cursus leer je bridge in 3 stappen aan de hand van 3 boekjes:
- Startersbridge
- Start met bieden
- Bridge in een flits-2
Het tempo van deze cursus ligt wat lager en dat maakt hem meer geschikt als het al wat langer geleden is dat je een cursus, op welk gebied dan ook, hebt gevolgd. Ook is het wat eenvoudiger om lessen in te halen als je eens een weekje moet overslaan. Natuurlijk duurt het hierdoor allemaal wel wat langer.
Deze cursus is praktisch gelijk aan het programma dat gehanteerd wordt voor het project “Denken en Doen” van de NBB.
Beginnerscursus in 2 blokken
In dit geval verdelen we de stof in 2 blokken, het tempo is dus wat hoger en ik ga er van uit dat je na iedere cursusavond ook wat huiswerk doet. Dat maakt deze cursus meer geschikt als je snel stof op kan nemen of meer tijd beschikbaar hebt. De cursus volgt de boeken:
- Start met Bridge 1
- Start met Bridge 2
en de bijbehorende werkboeken van de NBB.
Groepen
Ik streef naar groepen van ongeveer 12 tot ongeveer 28 personen. Minder is erg onpraktisch (en wordt ook vrij duur), met meer wordt het voor mij lastig om iedereen voldoende aandacht te geven.
Praktisch:
- Locatie: In overleg. Minimaal is er een ruimte nodig met voldoende tafels en stoelen voor alle deelnemers, goed licht, ruimte om een beamer en scherm neer te zetten en de gewenste catering.
- Data: In overleg, afhankelijk van de wensen van de groep.
- Tijden: Lessen duren ongeveer 2.5 uur, die we natuurlijk onderbreken voor een koffiepauze (of twee).
- Materiaal: Ik verzorg al het materiaal dat nodig is voor de cursus. Dit uiteraard in overleg.
- Extra:
- Na afloop van iedere les krijg je de handouts van die les, om nog eens na te lezen wat er die dag besproken is en de spellen nog eens te proberen.
- Leren bridgen vereist veel oefening, ik ondersteun je met het gebruik van apps en probeer oefengroepjes met de cursisten op te zetten.
- Ieder blok sluiten we af met een gezellige wedstrijd.
- Diverse verrassingen in de loop van de cursus.
- Deelname aan de toekomstdrive van de Nederlandse bridgebond. Dit is je eerste echte bridgetoernooi, een leuke dag tegen mensen die net als jij tegelijk zijn begonnen met bridgen.
- Follow-up: Als je na afloop van een cursus lid wilt worden van een bridgeclub, dan kan ik je altijd helpen bij het vinden van een geschikte club of het opzetten van een nieuw speelmoment bij een bestaande club.
Kosten
Helaas, voor niets gaat de zon op. De kosten van een cursus zijn afhankelijk van het aantal personen in een groep, de gebruikte methode (sommige lesboeken zijn duurder dan andere), zaalhuur, subsidies en nog veel meer. Op verzoek maak ik graag een offerte.
Overige
En staat hierboven niet wat je zoekt? Geen probleem, ik sta altijd open voor nieuwe dingen. Neem gerust contact op.